Gewoontes van ongelooflijke gelukkige mensen

- Gezondheid

Constant zijn we wel iets aan het najagen, een promotie, een nieuwe auto of iets anders wat mogelijks van belang kan zijn. Dit leidt tot het geloof dat ‘als dat inorde is of als dat gebeurt, zal ik gelukkig zijn’

Deze gebeurtenissen, doelen, die we ons stellen, maken ons in eerste instantie ook gelukkig. Onderzoek toont echter aan dit gevoel van gelukkig zijn niet blijvend is. Zo deed men vergelijkend onderzoek bij een groep werkende mensen en een groep mensen die het jaar voorheen een grote som van de lotterij hadden gewonnen. Het bleek dat de mate van gelukkig zijn bij beide groepen haast identiek gemeten kon worden.

Het idee dat enkel grootse gebeurtenissen leiden tot gelukkig zijn is overheersend in onze samenleving. Niets is minder waar. Gelukkig zijn, creëer je immers zelf. Je neemt zelf je geluk in handen, of je doet het niet. Geluk dat blijft duren, ligt in je gewoontes.

Gelukkige mensen hebben vaak volgende gewoontes eigen gemaakt, wie weet werken er wel enkele voor jou?

 1. Ze vertragen om de kleine pleziertjes in het leven een plekje te kunnen geven
  Van nature vervallen we in routine. Op sommige gebieden is dit zeker positief. Het zorgt immers voor comfort en dat ons brein optimaal kan functioneren. Maar soms gaan we zo op in onze dagelijkse routines dat je niet stil staat bij de kleine dingen die bij jou een lach op je gezicht kunnen toveren. Een complimentje geven of krijgen, tasje koffie, een lekkere maaltijd, een moment met je gezin, of gewoon een momentje buiten stappen om een frisse neus te halen.

 2. Ze bewegen
  Door zelfs je lichaam maar 10 min. in beweging te zetten, komt er de neurotransmitter GABA vrij. Deze zorgt ervoor dat je je kalm voelt en je impulsen onder controle kan houden. Het heeft dus meteen invloed op je humeur.

 3. Ze omringen zich met de juiste mensen
  Geluk verspreidt zich door mensen. Jezelf omringen met vrolijke mensen, bouwt vertrouwen, stimuleert creativiteit en is gewoon leuk. Jezelf omringen met mensen met een negatieve instelling geeft het omgekeerde effect. Laat je niet meeslepen door mensen die jou een slecht gevoel geven. Negatief ingestelde mensen steken anderen aan om zich ook slecht te voelen, vaak met als enkel doel zich beter te voelen over zichzelf. Ze zijn je aandacht dan ook niet waard.

 4. Ze blijven positief
  Erge dingen overkomen iedereen, ook blije positieve mensen. In plaats van te klagen over hoe de dingen zouden moeten zijn, kijken gelukkige mensen naar wat ze wél hebben om dankbaar over te zijn en gaan ze meteen op zoek naar mogelijke oplossingen om verder te gaan. Pessimisme voedt immers ongelukkig zijn en brengt je geen stap verder. Los van wat het doet met je humeur kan het ook nog de * self-fulfilling prophecy stimuleren. Als je altijd van het slechte uitgaat zal je ook alles meer negatief ervaren. Leer naar de feiten te kijken zonder je emotie met je een loopje te laten nemen.
 1. Gelukkige mensen slapen voldoende
  Slaap verbetert je gemoed, je focus en zelfcontrole. Wanneer je slaapt kan je brein letterlijk z’n batterijen terug opladen. Je energie, aandacht en geheugen hebben er zwaar onder te lijden wanneer je onvoldoende slaapt. Slaap tekort zal ook je stresshormonen doen stijgen zonder dat er ook maar aanleiding toe is. Maak van slaap een prioriteit want het zal je fris en monter doen voelen in plaats van lui en slecht gehumeurd.

 2. Gelukkige mensen kiezen voor oprechte conversaties
  Vermijd geroddel en het oordelen over anderen. Kies in plaats daarvan voor conversaties die betekenisvol zijn, het geeft je een goed gevoel, zorgt voor connectie en je geeft je kansen om te leren.

 3. Gelukkige mensen helpen anderen
  De tijd nemen om andere mensen te helpen maakt niet enkel de geholpen persoon gelukkig maar ook jou. Anderen helpen geeft je een boost van oxytosine, serotonine en dopamine, allemaal neurotransmitters die je een goed gevoel geven. Uiteraard mag je hier jezelf niet in voorbij lopen en je eigen grenzen bewaren. Maar een klein compliment kan een ander z’n dag reeds goed maken. Is het niet geweldig om een lach op andermans gezicht te toveren?

 4. Gelukkige mensen doen moeite om gelukkig te zijn
  Niemand wordt elke dag even vrolijk en blijgezind wakker. Dit is voor iedereen hetzelfde. Gelukkige mensen beseffen dat je jezelf snel kan verliezen in negativiteit; waardoor je geen baas meer kan zijn over je eigen emoties. Gelukkige mensen zijn zich hiervan bewust en nemen keuzes in functie van meerwaarde in hun leven.

 5. Gelukkige mensen zijn niet rigide in hun gedachten
  Wanneer je een vaste “mindsett” hebt, geloof je dat je bent wie je bent en dat je niet kan veranderen. Dit kan problemen geven wanneer je wordt uitgedaagd, want alles wat je grenzen doet verleggen, zal aanvoelen alsof je het niet aankan en je een leeg gevoel geven. Mensen die geloven dat ze kunnen groeien, kunnen zichzelf verbeteren met eraan te werken. Dit maakt je gelukkiger want je gaat om met moeilijkheden. Bekijk een uitdaging als een kans om uit te leren. Want uit elk negatief iets komt ook iets positiefs.

Gelukkig zijn, is een werkwoord en moeilijk om te behouden. Ik geloof oprecht dat iedereen gebaad is bij coaching los van een problematiek om je geluk in handen te nemen. Een kleine verandering kan een wereld van verschil betekenen.

Neem je samen met mij je geluk in handen? Klik hier, maak een afspraak met mij en we werken samen aan jouw geluk!

Moeten jouw vrienden of familie dit weten?

Ben je overtuigd?

Ik neem samen met jou het heft in handen, op zoek naar preventie en herstel.
Maak een afspraak

Gezondheidsblog

Gezondheidstips, recepten, inzichten en trends

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Laat je inspireren door mijn gezondheidtips, recepten, inzichten en trends